Kort

FIP bij katten: ziektesymptomen


FIP bij katten wordt Feline Infectious Peritonitis genoemd. Dit is een infectieuze peritonitis die wordt veroorzaakt door een virale infectie en meestal dodelijk is. FIP bij katten manifesteert zich door symptomen zoals koorts, gebrek aan eetlust en kortademigheid - Afbeelding: Shutterstock / Khakimullin Aleksandr

Feline infectieuze peritonitis, ook bekend als FIP bij katten, is een door corona virus overgedragen infectieziekte die alleen katten treft. FIP bij katten vindt wereldwijd plaats en wordt overgedragen door contact met andere katten of objecten zoals voerbakken of kattenbakken. Freelancers worden daarom vaak getroffen. De ernstige ziekte tast het peritoneum en de borsthuid aan en is bijna altijd dodelijk. De externe symptomen beginnen meestal met koorts, ernstige uitputting en kortademigheid.

FIP bij katten: verschillende vormen van de ziekte

De infectie kan optreden in een "natte" en een "droge" vorm. In natte vorm manifesteert FIP ​​zich bij katten door vochtophoping in de buik- en borstholten. De aangetaste delen van het lichaam worden groter door de afzettingen. De dierenarts kan deze symptomen specificeren door een punctie - het terugtrekken van vocht uit de binnenkant van het lichaam. Natte FIP bij katten wordt gediagnosticeerd als een gelige, viskeuze, vezelige vloeistof wordt gevonden in de lichaamsholten.

De droge vorm van FIP bij katten veroorzaakt nodulaire veranderingen in de buikorganen. Het vasthouden van vocht en externe symptomen zoals de toename van het volume ontbreken, daarom is deze vorm van FIP moeilijker te diagnosticeren.

Symptomen van FIP bij katten

In het begin vertonen katten die besmet zijn met FIP ​​vaak weinig specifieke symptomen omdat de ziekte begint met een gebrek aan eetlust, gebrek aan beweging en koorts. De koorts komt steeds terug en is bestand tegen medicamenteuze behandeling. Met natte FIP worden de buik en borst van de kat groter, terwijl het dier gewicht verliest. In de droge vorm kan de zwelling van de ogen, lever of milt symptomen veroorzaken zoals geelzucht, bloedarmoede, tremoren in de ogen, verlamming en desoriëntatie, afhankelijk van het aangetaste orgaan.

Detecteer en meet koorts bij katten

Als uw kat koorts heeft, probeert haar immuunsysteem ziekteverwekkers te bestrijden - opgewarmd ...

Video: Katten met hyperthyroïdie overactieve schildklier (Juli- 2020).