Informatie

Border Collie: aard en kenmerken van de hond


Als een getalenteerde en zeer intelligente herdershond werd de Border Collie gefokt met zeer specifieke kenmerken die hem op het werk van pas komen. Iedereen die zo'n hond goed wil houden, moet weten hoe deze de aard ervan bepaalt.

Voor zijn werk als herdershond moet de Border Collie volhardend, sportief, bekwaam, slim, onafhankelijk en toch gehoorzaam zijn. Het hoeden en verzamelen van dieren zit in zijn bloed, zelfs als hij niet als herdershond wordt gehouden. Daarom is een van de belangrijkste kenmerken die de eigenaar van een border collie moet overwegen, dat hij jaagt.

De Border Collie, zijn jachtgedrag en zijn aard

Het jachtgedrag van een border collie wordt gekenmerkt door de samenwerking met de herder. De hond sluipt naar de dieren, rent ze op en drijft ze naar de herder, die het dan overneemt. De dieren aanvallen of zelfs scheuren is natuurlijk niet zijn taak. Desondanks moet hij vanwege dit aangeboren gedrag zijn woord gehoorzamen: het kan altijd gebeuren dat de vierbenige vriend op een paardenweide uitbreekt of zelfs zijn hoedende activiteit op het rennen van kinderen wil uitleven. De eigenaar moet dit natuurlijk binnen enkele seconden kunnen voorkomen.

Bovendien is de trouwe viervoeter erg gevoelig voor irritatie. De hond neemt harde geluiden en snelle bewegingen ver weg waar. Als herdershond is dit nuttig voor hem, in het dagelijks leven kan dit leiden tot overreacties. De aard ervan wordt ook bepaald door een bliksemsnelle responsiviteit. Als hij een kat in een drukke straat ziet, kan dit deel van zijn eigenschappen ook gevaarlijk zijn.

Behendigheid van hondensporten: de hindernisbaan op foto's

Wat je moet overwegen als de eigenaar van een border collie

Het is niet alleen om deze reden dat je altijd goed voor je Border Collie moet zorgen. De hond heeft ook de neiging zichzelf fysiek te overschatten. Hij zou alles doen voor zijn herder, inclusief zijn meester. Natuurlijk is het goed om het uit te werken tijdens een wandeling of behendigheidstraining, maar niet te veel. Bovendien heeft de herdershond een hoge gevoeligheid, leert ongelooflijk snel (inclusief verkeerd gedrag) en is assertief.

Hoe het om te keren: De Border Collie is een geweldige hond, maar hij hoort in ervaren, liefdevolle handen, bij mensen die tijd voor hem hebben, zijn grenzen kunnen schatten en hem voldoende capaciteit kunnen bieden!

Video: Hoe leer je honden acteren? (Juli- 2020).