Artikel

Eekhoornbaby: geboorte en jeugd van knaagdieren


Onmiddellijk na de geboorte is een eekhoornbaby noch pluizig noch bijzonder schattig. Pas na een paar weken worden de knaagdieren mooie pelsballen, die al snel behendig rondklimmen. De moeder voedt alleen de eekhoornbaby's op - Shutterstock / BLFootage

Het paarseizoen voor de eekhoorns begint eind januari. Als de voedselvoorziening goed is, worden de eerste jonge dieren geboren in maart en april na bijna 40 dagen zwangerschap. Een tweede nest volgt in mei en juni. In de regel zitten er twee tot vijf babycroissants in de nesten.

Eekhoorns zijn nestkrukken

De eekhoornbaby's wegen bij de geboorte slechts vijf tot acht gram en zijn naakt, doof en blind. Ze kunnen pas na drie maanden voor zichzelf zorgen. In de periode daarvoor zijn ze absoluut afhankelijk van hulp.

De vacht ontwikkelt zich pas rond de drie weken oud. Ze wegen nu ongeveer 30 tot 50 gram. De ogen openen langzaam vanaf de vierde of vijfde levensweek en pas vanaf de zesde levensweek zijn de gehoorgangen vrij. In de tussentijd hebben de eekhoornbaby's een gewicht van ongeveer 100 gram.

Eekhoornbaby's zien eruit als vliegende eekhoorns

Bij de geboorte hebben eekhoornbaby's een membraan dat de voorpoten en achterpoten verbindt. Terwijl deze fijne huid achteruitgaat in de eerste weken van het leven in eekhoorns, wordt deze uitgebreid tot vluchtmembranen in vliegende eekhoorns.

Leuk, brutaal en rood: eekhoorns op tournee

Na 5 weken worden baby-eekhoorns behendig en luchtig

Zelfs als de vacht na vijf weken nog steeds erg kort is, kunnen de baby's op het eerste gezicht worden herkend als eekhoorns. In de komende twee weken worden ze wendbaarder en blijven ze langer wakker.

De bovenste snijtanden komen ook naar voren: de eekhoornbaby's worden gespeend van moedermelk en knabbelen steeds meer aan vast voedsel. Op ongeveer acht weken oud kraken ze de eerste zonnebloempitten.

Achtste week van het leven: speelse mini-croissants

Op de leeftijd van twee maanden zijn ze aanzienlijk kleiner dan hun ouders, maar verder zien ze eruit als voltooide eekhoorns. Ze spelen steeds meer met hun broers en zussen en proberen overlevingsvaardigheden.

Tussen de tiende en twaalfde week ontwikkelden ze allemaal hun tanden en zijn niet langer echte baby's. Na iets meer dan drie maanden werden ze zelfvoorzienend en kunnen ze zelfstandig overleven. Ze wegen nu ongeveer 200 tot 300 gram en hebben ongeveer 75 procent van hun uiteindelijke grootte bereikt.

Na vier maanden verlaat de moeder het nest

Het zijn niet de jongens die de kinderkamer verlaten, maar de moeder verlaat het nest na ongeveer vier maanden - de mannetjes hebben sowieso geen deel aan de opvoeding van de eekhoornbaby's, maar worden uiterlijk na de geboorte weggejaagd.

Nadat de moeder is verdwenen, blijven de broers en zussen korte tijd bij elkaar voordat ze op zoek gaan naar hun eigen gebieden in de omgeving. In het volgende jaar kunnen de vrouwtjes van het nest zelf jongen krijgen.

Video: Diwi verzorgt uit de boom gevallen baby eekhoorns! - EDITIE NL (Juli- 2020).